روزی چند ساعت زبان بخوانیم؟ (3 نکته مهم)

روزی چند ساعت زبان بخوانیم؟

این روزها، اغلب انسان‌ها زندگی پرمشغله‌ای دارند. همه در عین انجام مشاغل خود با درماندگی تلاش می‌کنند به امور شخصی و برنامه‌های مربوط به سلامت، ورزش و آموزش خویش نیز رسیدگی کنند. در دنیای کنونی، حتی خواب کافی هم به متاعی لوکس تبدیل شده است. در چنین شرایطی، اغلب زبان‌آموزان کمبود وقت را به عنوان عامل اصلی عدم موفقیت در یادگیری زبان معرفی می‌کنند. اما، بهتر است بدانید این بهانه قدیمی شده است! طبیعی است که زمان‌بندی یادگیری زبان باید به شکلی هوشمندانه صورت بگیرد. واقعیت این است که فراگیری زبان به صرف زمان روزانه قابل توجهی نیاز نداشته و بیش از همه، برنامه‌ریزی دقیق در انجام این کار تأثیرگذار است.

برای یادگیری زبان، چگونه باید وقت خود را تنظیم کنیم؟

اغلب افراد دائما برای زمان از دست رفته افسوس می‌خورند و همین امر را عامل اصلی ناکامی‌های خود می‌دانند. آن‌ها غالبا می‌گویند، «اگر می‌توانستم 15 دقیقه زودتر از خواب بیدار شوم… اگر کم‌تر در ترافیک می‌ماندم… اگر وقت بیش‌تری داشتم…حتما موفق می‌شدم!» در دنیای واقعی، این اگرها و ای‌ کاش‌ها همیشه وجود دارند.

واقعیت این است که حجم وظایف گوناگون، رسیدن به هدف نهایی را به یک مسابقه بی‌سرانجام تبدیل کرده است. در چنین شرایطی، برنامه‌ریزی دقیق و پشتکار فراوان کلید دستیابی به موفقیت خواهد بود.

در شرایط ایده‌آل، صرف زمانی معادل 45 تا 90 دقیقه در روز برای زبان‌آموزی ضرورت دارد. برای انجام این کار، می‌توانید این زمان را تقسیم‌بندی کرده و آن را در میان فعالیت‌های روزانه خود بگنجانید. به عنوان مثال، با توجه به حجم ترافیک، احتمالا روزانه مدت قابل توجهی را در مترو، تاکسی یا پشت فرمان اتومبیل شخصی خود سپری می‌کنید تا به محل کار، دانشگاه یا هر مقصد دیگری برسید. این موقعیت مناسبی است که می‌توانید به مطالعه یا گوش کردن به پادکست یا اخبار بپردازید.

با این حال، اغلب افراد نمی‌توانند روزی 45 تا 90 دقیقه را به صورت منسجم صرف آموزش زبان انگلیسی کنند. پس چه باید کرد؟! پاسخ، کوتاه و ساده است. هر روز، در حد امکان زمان بگذارید! با نگاهی واقع‌بینانه می‌توان دریافت، روزانه حداقل 20 دقیقه زمان هم برای زبان‌آموزی می‌تواند کافی باشد. فقط لازم است روش انجام این کار را به خوبی فرابگیرید.

خُرد آموزی (Micro-Learning)

خُرد آموزی (Micro-Learning)

وقتی زبان‌آموزان هنوز در دبیرستان یا دانشگاه مشغول تحصیل هستند، یادگیری بخش مهمی از زندگی روزمره آن‌ها را به خود اختصاص می‌دهد. با این حال، به محض فارغ‌التحصیل شدن، تمرکز اصلی آن‌ها به شغل و خانواده معطوف شده و اختصاص زمان کافی برای آموزش به چالش بزرگ‌تری تبدیل می‌شود. خوشبختانه، حتی افرادی که برنامه‌ریزی فشرده‌ای دارند هم می‌توانند چند دقیقه در روز مطالعه کنند. یادگیری با این روش را اصطلاحا خُرد آموزی (Micro-Learning) می‌نامند.

حتما بخون  معرفی 10 اپلیکیشن آموزش زبان انگلیسی

با استفاده از این تکنیک، وظایف دشوار به مجموعه‌ای از تعاملات ریز تقسیم شده و در طول زمان توزیع می‌شوند. امروزه، انجام بسیاری از امور مرتبط با زبان‌آموزی از طریق تلفن همراه و تبلت امکان‌پذیر است. بنابراین، وقفه‌های روزانه و زمان انتظار در ترافیک و اتوبوس و مترو را به سادگی می‌توان به دقایقی گران‌بها و مفید تبدیل کرد.

روش یادگیری خُرد به شما کمک می‌کند تا دقایقی از اوقات فراغت خود را به انجام فعالیتی هوشمندانه بپردازید. بسیاری از افراد، پس از 20 تا 30 دقیقه مطالعه تمرکز خود را از دست می‌دهند. این افراد با بهره‌گیری از تکنیک یادگیری خرد و انعطاف‌پذیری بیش‌تر می‌توانند زمان آموزش روزانه خود را به مقاطع 15، 20 یا 30 دقیقه‌ای تقسیم‌بندی کرده و بازده خود را افزایش دهند. 

روش‌های تعیین اهداف واقع‌بینانه برای یادگیری زبان

تعیین اهداف از مهم‌ترین بخش‌های برنامه‌ریزی برای زبان‌آموزی است. با انجام این کار، یک پروژه بزرگ و عمدتا ترسناک به هدف‌های کوچک و قابل دستیابی تبدیل می‌شوند. به علاوه، این امر در پی‌گیری میزان پیشرفت و موفقیت هم تأثیرگذار است. موفقیت در هر یک از اهداف کوچک، حس اعتمادبه‌نفس شما را تقویت کرده و انگیزه شما را افزایش خواهد داد. روش‌های تعیین اهداف واقع‌بینانه برای یادگیری زبان عبارتند از:

1.     ترسیم جدول زمان‌بندی

بسیاری از زبان‌آموزان با وجود اشتغال به کار و همراهی با خانواده و دوستان، برنامه یادگیری زبان را بدون برنامه‌ریزی و با این فرض شروع می‌کنند که هر روز می‌توانندچندین ساعت مطالعه و زبان‌آموزی کنند. واقعیت این است که چنین فرضی قطعا به یک شکست وحشتناک منجر خواهد شد. در عوض، به شما پیشنهاد می‌کنیم، برنامه کاری و اوقات فراغت خود را به دقت ارزیابی کرده و سپس با یک برنامه‌ریزی دقیق و واقع بینانه وقت کافی را به مطالعه زبان اختصاص دهید.

برای دستیابی به این هدف، بهتر است ابتدا جدولی ترسیم کنید که تمام روزهای هفته را نشان دهد. سپس، هر روز را به ساعت‌های جداگانه تقسیم کرده و فعالیت‌های معمول روزانه خود را یادداشت کنید. در این جدول، زمان لازم برای انجام کلیه اعمال خود اعم از کار کردن، خواب، استحمام، تماشای تلویزیون، غذا خوردن و غیره را در نظر بگیرید.

حتما بخون  چگونه گرامر زبان انگلیسی را یاد بگیریم؟

به این ترتیب، اوقات فراغت شما به راحتی مشخص می‌شوند. این زمان‌ها بهترین موقع برای یادگیری زبان خواهند بود. واضح است که میزان اوقات فراغت در روزهای مختلف، متغیر خواهد بود. در صورت لزوم، می‌توانید برخی از فعالیت‌های کم اهمیت روزانه را شناسایی کرده و آن‌ها را حذف یا کوتاه‌تر کنید. در نهایت، بهتر است مطالعه یا گوش کردن به فایل‌های صوتی را با انجام کار دیگری ترکیب کرده و از فرصت‌های خود به طور کامل بهره ببرید.

توجه داشته باشید، در هنگام برنامه‌ریزی و آماده‌سازی جدول، حتما باید فعالیت‌های مورد علاقه و سرگرم کننده‌ای نظیر معاشرت با دوستان، گردش و تفریح و تماشای فیلم را برای خود در نظر گرفته و کل وقت آزاد خود را به مطالعه زبان اختصاص ندهید. به این ترتیب، برنامه‌ریزی شما خسته کننده نبوده و قابلیت دنبال کردن را خواهد داشت. پس از تهیه یک برنامه واقع‌بینانه، بدون تحمیل فشار بیش از حد، با پشتکار و جدیت آن را دنبال کنید.

2.     رعایت تنوع در پیشبرد مهارت‌ها

تسلط به زبان حاصل خواندن، نوشتن، صحبت کردن و گوش دادن است. بنابراین، بهترین روش یادگیری این است که زبان‌آموزان تا جای ممکن بر روی تقویت این مهارت‌ها به طور موازی تمرکز کرده، واژگان جدیدی را انتخاب کنند و ساختار جمله، معانی و قواعد دستوری را یاد بگیرند. در این میان، استفاده از دانش افراد بومی به شکل قابل توجهی در پیشرفت شما موثر خواهد بود. پس بهتر است هر چه سریع‌تر شخص مناسبی را پیدا کرده و بخشی از زمان خود را با او سپری کنید.

امروزه به لطف وجود پلت‌فرم‌های آنلاین، یافتن شریک مناسب برای تبادل زبان کار دشواری نیست. شما با جستجو در گوگل می‌توانید گزینه‌های متنوعی را برای برقراری ارتباط پیدا کنید. این پلت‌فرم‌ها امکان استفاده از کلاس‌های آنلاین را نیز در اختیار شما قرار می‌دهند.

3.     در نظر گرفتن اهداف شخصی و هوشمندانه

افراد مختلف به دلایل گوناگونی یک زبان خارجی را فرامی‌گیرند. ارتقاء شغلی، مهاجرت و ادامه تحصیل تنها چند نمونه از دلایل یادگیری زبان به حساب می‌آیند. بهتر است توجه داشته باشید که بسته به اهداف شخصی، روش‌ها و منابع مطالعاتی شما متغیر خواهند بود. به عنوان مثال، اگر قصد ادامه تحصیل در کشور دیگری را دارید، لازم است زبان مورد نظر را به صورت آکادمیک و با تمرکز بر اصول علمی فرابگیرید. این در حالی است که برای مهاجرت خانوادگی و توانایی برقراری ارتباط با افراد بومی کشور مقصد، بهتر است بر روی تقویت مهارت‌های شنیداری و گفتاری خود تمرکز کنید.

حتما بخون  چگونه لغات انگلیسی را یاد بگیریم؟ (5 راهکار مهم)

معیارهای هدف‌گذاری

معیارهای هدف‌گذاری

لازم است کلیه زبان‌آموزان در بازه‌های زمانی مختلف، میزان پیشرفت خود را دائما ارزیابی کنند. آشنایی با معیارهای هدف‌گذاری به شما کمک می‌کند تا اهداف خود را به شیوه‌ای هوشمندانه تعیین کرده و موفقیت خود را بسنجید. برای انجام این کار بهتر است موارد زیر را در نظر بگیرید:

تبیین هدف

به طور معمول، اهداف خاص در پاسخ به تقاضاهای ساده و واضح تعیین می‌شوند. به عنوان مثال، شما قصد دارید ظرف یک سال آینده خود را برای ادامه تحصیل در یکی از دانشگاه‌های کشور مورد نظرتان آماده کنید. بنابراین، مواردی از قبیل، بازه زمانی لازم و مهارت‌های مورد نیاز خود را مشخص کنید.

قابلیت ارزیابی

با در نظر گرفتن مثال فوق، شما در طول یک سال آتی باید توانایی خواندن، نوشتن، صحبت کردن و درک مطلب را داشته باشید. برای این منظور، لازم است با استفاده از روش‌های بالا به طور دقیق برنامه‌ریزی کرده و روزانه حداقل یک ساعت را به یادگیری زبان آکادمیک اختصاص دهید. به علاوه، با شرکت در آزمون‌های آنلاین باید پیوسته میزان پیشرفت خود را ارزیابی کنید.

قابلیت دستیابی

برای دستیابی به اهداف تعیین شده، بی‌تردید شما به ابزارها و مهارت‌های مختلفی نیاز دارید. از این میان می‌توان به اپلیکیشن‌های یادگیری زبان، کلاس‌های آنلاین، کتاب‌های گوناگون، انواع فیلم و ویدیوهای آموزشی و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

زمان‌بندی

همان طور که پیش‌تر هم گفته شد، زمان‌بندی دقیق و تعهد به اجرای برنامه تعیین شده از اصلی‌ترین معیارهایی است که در مسیر موفقیت به شما کمک خواهد کرد.

سخن آخر

بسیاری از افراد، برای یادگیری زبان زمان بسیار زیادی را صرف می‌کنند. برخی اشخاص، روزانه 4 تا 5 ساعت از وقت خود را به زبان‌آموزی اختصاص می‌دهند. با این حال، تجربه نشان داده است که انجام این کار تنها موجب خستگی و دلسردی آن‌ها شده و در مقایسه با حجم تلاش، فایده قابل توجهی نخواهد داشت. در عوض، به شما پیشنهاد می‌کنیم، روزی 30 تا 40 دقیقه یا حداکثر یک ساعت را به یادگیری هدفمند و ارزیابی میزان موفقیت خود سپری کنید. اطمینان داشته باشید که در مدتی نه چندان طولانی، شاهد پیشرفت چشمگیری خواهید بود.

مقاله قبلی
چگونه لغات انگلیسی را یاد بگیریم؟ (5 راهکار مهم)
مقاله بعدی
متدهای آموزش زبان انگلیسی (بهترین ها و جدیدترین ها)